KÖKMER Projeleri Gilead Sciences’ta 2 Ödül Kazandı

Yazar: Kök Hücre Uygulama ve Araştırma Merkezi | Tarih: 5 Aralık 2022

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kök Hücre Uygulama ve Araştırma Merkezi (KÖKMER) tarafından desteklenen projeler; Gilead Sciences Türkiye’nin 2013 yılından beri sürdürdüğü destek programı “Hayat Bulan Fikirler’’ kapsamında, “Bilimsel Projeler” kategorisinde birinci ve dördüncü olarak 2 ödül kazandı.

Sunduğu iki proje ile önemli bir başarıya imza atan OMÜ öğretim elemanları, İstanbul’da gerçekleşen törende ödüllerini aldı.

Gilead, "Desteklenen her iyi fikir, hayatı iyileştirir" sloganıyla Türkiye'de viral hepatitler, HIV, sistemik mantar enfeksiyonları, onkoloji ve hematolojik maligniteler alanlarında en iyi uygulamaların ve yeni fikirlerin geliştirilmesini, keşfedilmesini, yayılmasını sağlayacak bilimsel ve sosyal sorumluluk projelerine destek sağlıyor.

Bu yıl 9'uncusu düzenlenen program kapsamında, bağımsız jüri tarafından yapılan değerlendirmede 5'i bilimsel, 4'ü sosyal olmak üzere 9 proje ödül almaya hak kazandı.

Hakan Çelik’in moderatörlüğünde ve açılış konuşmasını Gilead Medikal Direktörü Dr. Serhan Sevgi’nin yaptığı ödül törenine; Gilead Kıtalararası Bölge Kıdemli Kurumsal İlişkiler Direktörü (ICR) Ryan McKeel, yerli inaktif aşı TURKOVAC'ı geliştiren Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERAGEM) Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ile davetliler katıldı.

Sahneye davet edilen Bilimsel projeler kategorisinde iki ödül sahibi olan OMÜ öğretim elemanlarına plaketleri, Gilead Medikal Direktörü Dr. Serhan Sevgi ile Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERAGEM) Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli tarafından takdim edildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kök Hücre Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak kanser, kök hücre ve kanser kök hücre çalışmalarına odaklandığını ifade eden Öğretim Elemanları Öğr. Gör. Dr. Melek Yüce ile Öğr. Gör. Dr. Esra Albayrak ekip olarak birçok önemli projeye imza attıklarını ve sunulan projeler ile hematolojik malignitelerde yeni potansiyel biomarker’ların araştırılacağını, elde edilen verilerin daha ileri çalışmalara zemin hazırlayacağını belirttiler. Ayrıca projelerin hazırlanmasında katkı sağlayan Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Canan Albayrak, Prof. Dr. Mehmet Turgut, Prof. Dr. Engin Kelkitli ve Prof. Dr. Ferhat Say’a desteklerinden ötürü teşekkür ettiler.

Gazeteci Hakan Çelik; “Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde kök hücre çalışmaları kapsamlı şekilde devam ediyor”

Gazeteci Hakan Çelik’in köşesinde geniş yer verdiği kök hücre çalışmalarından ve Gilead ödüllerinden şu şekilde bahsediyor. “Hayat Bulan Fikirler” programı kapsamında Gilead, bağımsız jüri tarafından yapılan değerlendirmede ödül almaya hak kazanan 5’i bilimsel 4’ü sosyal olmak üzere 9 projeye toplam 700 bin TL destek sağlıyor. Bu program kapsamında şimdiye kadar toplam 73 projeye yaklaşık 900 bin dolar kaynak aktarılmış. Bu yıl ödül alanlar arasında, Dicle Üniversitesi, Karabük Eğitim Araştırma Hastanesi, Malatya İnönü, Ondokuz Mayıs ve Uludağ Üniversitesi gibi Anadolu’daki yükseköğretim kurumlarına mensup isimlerin de bulunuyor olmasına ayrıca çok memnun oldum. Araştırma faaliyetlerinin yurt çapına yayılması açısından bu durum son derece hayati. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde ve başka bazı kurumlarımızda kapsamlı şekilde devam eden kök hücre çalışmalarından umarım sadece Türkiye için değil dünya çapında ses getirecek iyi haberler alırız.”

Söz konusu proje, kendisine, Anadolu Ajansı, Posta Gazetesi ve ulusal basın kuruluşlarında geniş yer buldu.